9 Kasım 2014 Pazar

İndirimden Alışveriş Yapan Kaç Kişi Kaldık?

Okumadan önce tıklayınız.

Hunger Games'in Yeni Oyuncuları

Son bir kaç senedir giderek artan moda ikoncanlarına giderek yenilerinin eklenmesi beni şaşırtmıyor aslında. Ben gençken, vakti zamanında moda deyince akla gelen bir kaç isim vardı, Eda Taşpınar, Derin Mermerci, Süreyya Yalçın bu isimlerden bir kaçıydı. Bu zat-ı muhteremler, ünlü ve sosyetik ailelerin çocukları. Doğdukları gün hayat onlara altın tepside bütün imkanlarıyla sunulduğu için, bu hatunların modayı takip etmeleri, bir çok defileye, ismini bile bilmediğim markaların lansmanlarına gitmesi gayet normaldi.

Derken, koşullar nasıl değiştiyse, evde, okulda, işte, hastanede, cenazede ve bir çok yerde bu hatunlara benzer sıfatlar çoğalmaya başladı. Moda ikonları bir anda Esra&Ceyda Kardeşlerle farklı boyutlara taşındı, modayı da takip ederim, oramı da buramı da açarım kavramına döndü.

Sonrasında, eski mankenler, iş adamlarıyla ya da sporcularla evlenip bir anda moda gurusu olmaya başladı. Yaptıkları modern-çağdaş-zamazingo sporlarla videolar çektiler, kendilerine kendi adlarıyla markalar yaratıp butikler açıp, anlamsız çizimleri eski parayla milyarlara sattılar.

İnsanoğlu işte, özene özene her şeye, herkese giderek modernleşeyim derken yozlaşmaya başladı.

Her eski manken, bir anda moda üstüne "inanılmaz" deneyimlerini paylaşan kitaplar yazdı, basın toplantılarında anılarını ve dahasını anlattı.

Bunları da sessizce sakince izledi halkım.

İzledikçe, okudukça feyz aldı ve bunları uygulamaya başladı.
Anasının evinde diz izi yapmış eşofmanı giyen yurdum insanı, televizyonda, gazetelerde gördüğü kalbur üstü topluma ayak uydurmak için akın akın butiklere, sosyete pazarlarına gitmeye başladı. Zıt renkleri, olmadık kıyafetleri, ölsem giymem dediği kumaş parçalarını moda diye üstüne geçirmeye başladı. Özene özene, sokaklarda, barlarda, pastanelerde gerine gerine moda diye gezdikçe gezdi.

Son zamanlarda fenomen olan program Bu Tarz Benim de bu moda gurusu(!) yurdum evlatlarının nasıl da bir anda moda ikonu olduğunun kanıtıdır.

Bir kaç gündür evde olduğum için ve geceleri uyku bana uğramadığı için, tekrarı milyon kez yayınlanan bu programı önce sıkıntıdan sonra meraktan izlemeye başladım. Merağım yanlış anlaşılmasın, modayla pek alakam olduğundan değil, bu insanlarla nasıl da aynı şehirde yaşadığımla alakalıydı.

Konuştukları dil, giydikleri kıyafet beni anlatan, bana yakın olmamakla birlikte, etrafımda bu tip insanların bulunmaması beni pek şaşırttı. Acaba bu insanlar hangi sokakta yürüyüp hangi marketten alışveriş yapar? Acaba anneleriyle hiç erişte kesmişler midir?

Anası babası yurt dışında yüksek eğitim-öğretim görmüş, sabah kahvesini Milano'da bir kafede, akşamına da  Paris'e uçan insanlar mıydı acaba bu ablalar kardeşler? Pazara gidip 2 kg elma tart abi demişler midir acaba?

Bir kaç gün üst üste bu programı izledikten sonra, kendi kıyafetlerime baktım. İndirimden 9aldığım kıyafetlerime baktım. Ve pek de gurur duydum!

Giydiklerini giymeyeceğim hiç bir zaman, kullandıkları terimler bana hep yabancı kalacak mesela. Giymek için giymeyeceğim belki de. Bana yakışan moda olacak, modayı sırf moda diye takip etmeyeceğim. Bunları ben yapmayacağım da, 94'lü bir kardeş çıkıp da yok kumaşı böyle, yok saçı yok makyajı diye konuşunca da pek şaşıracağım.

Zaten 90'dan sonrasının bir anda açılıp saçılmasına hatta dahasına hala alışamam yetmez gibi, full makyaj bol boya ile dolaşmalarını da sanırım hep küçümseyeceğim.

"Bu Tarz Benim" yarışmasından bahsettim diye, bu tür yarışmalara karşı olduğumu falan filan anlamayın, hatta bazı bazı seviyorum ama yurdum kızının bir anda "Ayol beni hadi eğlendir, moralim bozuk bugün" denildiğinde göbek atmasını anlamıyorum, sevmiyorum. Gerçi yurdum insanı, kocasını karısını da televizyondan buluyor ve dahasını da yapıyor ama moda ikonu olduğunu iddia eden insanların bir anda göbek atması ve dahası, cidden komik.

Cidden merak ediyorum acaba bu ablalar kardeşler evlerinde eski tişörtlerini çamaşır suyu lekeli eşofmanlarıyla kombin edip giyiyorlar mı yoksa evlerinde bile proporsiyonlarına dikkat mi ediyorlar?

2 yorum:

  1. Bir inşaat mühendisi ciddiyeti ile giyiniyor onlar. Gerçekten bir doktorun hastasını ameliyat ederken ki duruşu ile kıyasıya yarışırlar. Ama sevmiyor muyum?

    Bayılıyorum.:D
    İzlemeye, dalga geçmeye, hatta yer yer ciddiye almaya.:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @melodram sorma cancağız, bir tuhaflar, gören de moda üstüne lisans yüksek lisans doktora yapmış sanır, tamam ucunda 100bin lira var da bu kadar "sonradan görme tavırlar" yazıklar olsun tüü.

      Ben de izledim hasta olduğum nöbet tuttuğum dönemlerde ama tivide birşey olmadığından...:)

      Sence biz de mi katılsak?

      Sil

Vay Edepsiz!Ne Söyleyeceksen Söyle Hadi!