16 Ağustos 2012 Perşembe

Hani Benim Gençliğim Anne!

Kaç yıl oldu bilmiyorum, neredeyse yaşımın dörtte üçü kadar sene önce babam ve annem ayrıldı. Ayrılmasıyla birlikte sayısız sıkıntı yaşamaya başladık.

Babam evi terk edip gitti ve gencecik bir kadına daha çocuk bile sayılmayan iki yavru bıraktı. Haliyle,o kadın, tek başına bir kadın Türkiye'de ne kadar başarılı olabilirmiş, ispatlamak adına didindi de didindi. Başardı da.

İki evladını büyüttü, okuttu, didindi. Tabi evlat olarak biz de annemin başını bir gün bile yere eğmedik, didindik, uğraştık, tabiri caizse nefes almadan, yaz kış bilmeden maddi manevi savaştık, durduk. Kendimize ait bir düzen kurduk, bizi bırakıp gidene sitem etsek de beddua etmeden annemizi el üstünde tuttuk.

Derken:

Aradan yıllar yıllar geçtikten sonra, aradan benim çocukluğum, gençliğim geçtikten sonra, kardeşimin çocukluğu geçtikten sonra, annemin ömrü bittikten sonra, peder bey barışmak istedi. Barışıp da yeniden evlenmek.

Neden?

Biz buna neler neler diyoruz. Biz buna göt korkusu, yalnızlık kaygısı diyoruz.

Ama biz bunu derken, yanılıyor - muşuz.

O kadar yıla, sıkıntıya aldırmadan, annem herşeye daha ılıman baktı. Kabul dedi. Tek bir gurur yapmadan, durumu onayladı. Siz evleneceksiniz, ben n'aparım diyerek. İçime işleyerek. Ses çıkarmadım. Sevgisine ya da artık uhdesine saygı duyarak.

Zamanı bekleyelim dedik.

İşin açığı, bu konuda bir yanım istiyor, bir yanım istemiyor. İstiyor çünkü, annem haklı. Yalnızlık başa bela. Her ne kadar biz evlat olarak, yanında olsak da bir nefes derler ya. O bir nefes önemli. Ve artık elalemin çenesi kapanmalı. Kapanmalı. Yıllar da olsa yıllara rağmen susmalı herkes. Herkes önemli mi? Benim skimde değil ama annem için fena önemli.

Bir yanım istemiyor, çünkü...
Madem dönecektin neden gittin?
Madem dönecektin neden sıkıntı çektim?
Madem dönecektin neden hep o rezillik?
Madem dönecektin neden neden neden?
Kabul edemiyorum!

Edemiyorum, annemin bir anda tamam demesi de zoruma gidiyor.
Yıllar yıllar geçmiş, biz artık eli ekmek tutan olmuşuz, neye ihtiyacımız var ki?
Baba sevgisini bilmedik ki artık ihtiyacımız olsun?
Neden işte neden???

Ben zaten iznimi bu tip sıkıntılarla geçirirken, dün daha bir gerildim ve anneme epey bir saydırdım, belki de susup patladım. Söylediklerimden pişman değilim ama olmamalıydı.

Dün hiç de laf düşmediği halde, annemin kankası(!) aradı. Ona sormuşuz gibi bu muhabbet hakkında yorum yapmaya başladı. Ben kibarca alttan aldıkça susmadı. Bizim annemle babamı barıştırmaya niyetimiz olmadığını, anneme acımadığımızı, yıllardır kadının rezillik çektiğini, şimdi bile nasıl ortamda çalıştığını, benim kaç senedir çalışıp da destek çıktığımı, eşek gibi annem yardım etmem gerektiğini, İstanbul'da yaşarken annemi düşünmediğimi, tabi ki anneme eşekler gibi alışveriş yapacağımı ve dahasını söyledi.

Kalakaldım.

Bu kadın buna nasıl cesaret edebildi?
Ne biliyor ki?
Ben kendimi bildim bileli çalışıyorum. İlkokuldan beri burslu, ortaokuldan beri de freelancer olarak çeviri yapıyorum. Elimde avucumda ne varsa maddi manevi annemle beraberim. Benim kadar iyi bir evlat varsa, cidden beri gelsin.

Bir güne bir gün gıkımı çıkarmadım. Ne denirse eyvallah.

Ama bu kadın?

Ben neden annemin mutlu olmasını engelleyim ki?
Annem rezillik çektiyse ben ne yaptım ? Göt mü yaydım?O çekerken ben ve kardeşim ne yaptık acaba? Biz sıkıntı çekmedik mi?

Hayır, sen elken ne bilip de laf ediyorsun! Senin evlatların İstanbul'da fink atarken ben eşekler gibi çalışıyordum, izne geldim de mutlu mu olabildim?

Ben o kadına da kızmıyorum, o el. Bu lafları söyleyebilecek cesareti veren anneme kızıyorum. Hiç mi evlat değiliz biz.

El insaf.
Günah yazık.

Hayır, milletin ağzı torba değil ki büzesin. Herkes her lafı eder. Hiç susmaz. Ama böyle lafları söyleyebilecek cesareti bulamamalı. Bunları söylerken annemin susması.

Yapma annem.

Yapma.

Sen mutlu ol diye ben susarım ama sen bizim mutsuzluğumuza susma!

12 yorum:

  1. Ulan zaten sizim yüzünüzden şu arızalı adamı boşayamadım gitti! Elimde varken bir dert gitse on bin dert. Demek ki en güzeli hayırsız kocanın vakti zamanında onuruyla hakkın rahmetine kavuşması!
    Annene gelince" anne olunca anlarsın yevruuum" geyiğine girmeden yorum yapamayacağımı farkettim, bu yüzden susma hakkımı kullanıyorum. Başkasının ne dediği ise hiç şeyinde olmasın.Kim seni senden ve annenden daha iyi bilebilir ki! İnsanların hadsizliği artık çok canımı sıkmaya başladı. Sınırını bilmeyene elektrikli dikenli tel çekeceksin, görecek ebesininkini!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Alışveriş Danışmanı,
      Zaten bizim tepkimize annemize değil ki, annemiz her daim mutlu olsun da. Ama elalem var ya. Of of.

      Senin adam kim?
      Ah üzmesin kimseler seni, senden kıymetli mi?

      Sil
    2. Benim adamın beni üzmesi için eyleme girmesine gerek yok Karadeniz kusurlu, zihniyet engelli, perpektif özürlü varoluştan arıza bi herif işte. Eğitemedik eğleniyoruz biz! Annen nasıl mutlu olacağını deneyerek öğrenmek istiyor olabilir, varsın bi daha denesin boşanmak parayla mı?!

      Sil
    3. @Alışveriş Danışmanı,
      Yok annem artık, bu böyle çocuk oyuncağı mı evlen boşan evlen boşan, bir kendilerine gelsinler artık. Yeter ki mutlu olsunlar.

      Sil
  2. elalemin söylediği laflar insanı bir yere kadar üzer insanın kendine geçmişine doğru söylediği sitemler sanırım ömür boyu can acıtır.. yazını içim burkularak okudum üsturupsuzum ne yazık ki hemen hemen hepimizin gençliği o koca adamlar yüzünden buruk ve sitem dolu..seni biliyorum o kankaya(!) canını da sıkmayacaksın annene de kızgınlığın geçecek babana da sitemlerin bitecek ama kendine yapma kendin için kendi gençliğine boş ver de..
    geçmişi silmedikçe mutluluk bize gelmiyor üsturupsuzum..umarım huzurlu günler tez zamanda bulur seni (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @Tutarsız'ım,
      Hayatım benim kimseye karşı bir kızgınlığım ya da bir nasıl derler nefretim yok, sadece sitemim var. Yoksa ben hep ileriye bakan ve haline şükreden insanım. Sadece hani ne bileyim, biraz ağır gelsinler, yavaş yani.

      Sil
  3. vay be yaşadıklarınız ne zormuş.

    şimdi de yıllar sonra dönmesi.
    gez dolaş eğlen başkalarıyla evlen belki filan sonra sağlam bildiğin sevildiğin yere dön. iyiymiş. :)
    annen, babana yine de sevgi saygı duyuyormuş.
    bu durumda baban şanslı yaw.
    :)
    hayatın zor dönüm noktalarından biri filan olmalı böle durumlar.

    ortaokuldan itibaren freelancer çevirmen ha.
    ben biraz daha geç başlamıştım aynı işe.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. @deeptone,
      Kürkçü dükkanı hesabı.
      Bilemedim, karışmak da istemiyorum, ben üzerime düşeni yaparım.

      Epey sağlam yabancı dillerim var, çok çalıştım valla çoook.

      Sil
  4. benzer bi hayat yaşamışız, o yüzden sana ne desem bilemedim.. okurken bi anda aklımın içinden, gözümün önünden yıllar geçti.. çok zor bişi bu yaşadığın, biliyorum çok çok çok zor..
    yaşamadan "anlıyorum" diyen de yalan söyler..

    umarım annen, kardeşin ve sen en az hasarla "atlatırsınız!"
    çünkü arkasını dönüp gidene üzülmüyorum ben.. sadece siz iyi olun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili SonikPanik,
      Zaten insanlar "anlıyorum" deyince şöyle afillisinden bir küfür saydırasım geliyor. Zor, yaşanılan, yaşanılmayanlar zordur.

      Umarım herşey iyi olur dediğin gibi, dileklerin için çok teşekkür ederim...

      Sil
  5. hayatta bazı seçimler var ki off! iki ucu boklu değneğin ne tarafından tutarsan tut o değnek eninde sonunda hep götüne giriyor!
    bu bekleyişin en acıtan tarafı hangisini seçmenin daha doğru (iyi-yararlı vs..)olduğunu da asla bilemiyorsun! kararı verenin sen olmayacağını da katarsan amına koyim böyle dünyanın ben!

    (sanırım bu bir monologdu, seni de aracı ettim kendime! blogumu bırak ben daha bir word dosyası açıp bunları yazmaya cesaret edemiyorum.. otuzuma geliyorum ve hala babamla, maziyle yüzleşmeye cesaretim yok)

    neyse daha fazla dalmamak lazım gece gece..
    iyi dileklerim hep seninle!
    çok pis yaparım kafiye,
    böyle de goygoya vururum mazi lafı geçince

    :)

    YanıtlaSil
  6. Benim maziyle pek bir sıkıntım yok aslında, benim sıkıntım hep haksızlıkla alakalı. Yoksa, yineliyorum hiiiç kimseyle bir sıkıntım kalmadı, herkes iyi olsun yeter.

    YanıtlaSil

Vay Edepsiz!Ne Söyleyeceksen Söyle Hadi!