15 Ağustos 2012 Çarşamba

Toplu Taşıma Araçları

Toplu taşıma araçlarını kullanmayı hiç sevmiyorum, zaten İstanbul'da çok da fazla kullanmıyorum. İstanbul'da trafik sorunsalı ne zaman biterse, işte o zaman semt semt gezmeye karar verdim ilk kez otobüse bindiğimde.

Ancak izne geldiğimden beri, ne zaman dışarı çıksam, mecburen dolmuşları kullanmak zorunda kaldım. Zaten bu şehirde belediye otobüsü kavramı pek de popüler değil. Ve Allah'tan ki dolmuşlarımız son model, klimalı. Ve maalesef ki, bol kırolu.

Kardeşim, dolmuş şoförlerine hızlı ve öfkeli bros diyor.Boşuna demiyor, anladım. Adamlar öyle bir kullanıyor ki hacum resmen öd kesem resmen ağzımdan çıkacak gibi oluyorum, o kadar.

***

Dolmuşa binince en sevdiğim şeylerden birisi, genelde olduğu gibi , insanları incelemek. İnsanları inceleyip kendime malzeme çıkarıyorum velhasıl. Benim gibi etrafına bakıp da erkek kadın fark etmeden herkesi inceleyen var mıdır bilemicem ama ben ıdığı dıdığı herşeyine bakarım.

Mesela, ben eğer ayakta duruyorsam ve yan koltuktaki hatun ya da erkek mesaj atıyorsa, istem dışı (!) olarak insanlar ne yazıyorsa onu okuyorum. İnanın istem dışı :9 İstem dışı okurken, insanların nasıl olup da ayak üstü yalan söylediklerini görüyorum ve bunu ortalamaya döktüğümde 90% yalan söylüyor, pek acı.

10% 'luk kısım ise, ben gibi etrafı izleyip sevgilisine ya da sevgili adayına mesaj atıyor.
Mesela, 50 yaşlarında bir bey amca, dolmuştan inerken, kokoş karısına yardım etmek için, elinden tutup dolmuştan indirdi. Bu bizim kültürümüzde pek de görünen birşey olmadığı için ben de, mesajlarını okuduğum hatun da istem dışı kapıya bakakaldık.

Sonrasında, ben vay beee derken, hatun kişisi M****T isimli birisine, vay beee 50 yaşındaki bir amca karısının elinden tutup inmesine yardım etti vay beeee nerde böyle erkekler diye mesaj attı ki epey sesli güldüm. Bu arada bu yazıyı okursan hanım ablacım, kusura bakmayasın ama çok da sikik mesajlar atıyorsun, cidden fena ueha.

Bir defasında, Cennet'e gitmek için Taksim'den otobüse bindiğimde, yayıla yayıla oturan bir öküzün, yanındaki kıza aldırmadan, başka bir kıza sevgilim ben şuan evdeyim, annemle yemek hazırlıyoruz, sonra arayım seni diye mesaj attığını görmüştüm, okumuştum ve o an bu alışkanlığı edinmiştim.

Ben gibi var mıdır acaba böyle tuhaf alışkanlıkları olan, bilemedim.

Mesela, dolmuşa binen birçok insan gibi ben de yanımdaki teyze eğer + elektrik veriyorsa, dedikodunun dibine sessizce vuruyorum.

Mesela, dün teyzenin birisiyle aynı anda şoför kırosunu eleştirirken buldum ve sonrasında teyze sağolsun bana bütün hayatını ve bütün ailesini övünerek anlattım. 3 kelimesinden birisi oruç ve namazdı ama modern görüntüsüne bakarak biraz daha dinleyeyim dedim, kendimden pek de açık vermeden. Her ne kadar bana evli misin diye 6 kez sorsa da, sonunda yüzüğümü görüp düğün ne zaman diye sorabildi, raadladım. Teyzeye cevap vermeye çalıştım ama pek de dinlemedi. Olsun, kendi hayatımdan bahsetmek yerine, başka hayatları dinlemek daha cazip geldi.

Mesela, teyzenin büyük kızının felsefe öğretmeni olup da kocasının kıskançlığından çalışmadığını, altında arabası, cebinde parası olduğunu öğrenince ulan Rıza diye haykırasım geldi.

***
Ve anladım ki her 10 insandan 9.5'u yalan söylüyor. Yok böyle bir kalabalık! Hani kimsede para yoktu?! Maşallah herkes sokakta. Taksit ödemeye diye gittik annişle, vay amk herkes deli gibi alışveriş yapıyor, manyaklar gibi herşeyi alıyor. Hele yurt dışından Türkler gelmiş ya, of of of diyorum, dükkanlar dolup dolup taşıyor.

Yurt dışından Türk deyince, eğer bu yazıyı okuyan, yurt dışında yaşayan dostlar varsa lütfen cevap versin, neden o kadar abartı, o kadar rüküş ve o kadar zevksiz giyiniyorsunuz, düzelteyim, neden çoğunuz o kadar o kadar giyiniyorsunuz işte ve neden ulu orta yaşadığınız ülkenin dilini konuşuyorsunuz? Ben, sırf millet anlamasın diye İngilizce,Almanca,Yunanca ve dahasını konuşuyor muyum? Bu kendini gösterme çabası nedendir dostlar?

Yurt dışında okuyan,yaşayan ve zaman geçiren birisi olarak, hala neden çoğu Türk'ün pespaye şekilde gezdiklerini anlamış değilim, üzgünüm.

Üzgün olduğum başka bir konuda, insanların başkalarına ne kadar dindar olduklarını göstermek için sürekli dinden bahseden hareketler yapmasıdır. Bu hareketlerle dindar değil, sadece dinci olurlar farkında değiller ya, o ayrı.

Mesela, bir insanın telefon melodisi ya da mesaj sesi olarak neden besmele sesini seçtiğini anlatan bir kafa varsa beri gelsin. Karı kız keserken, mesaj geldiğinde besmele çekiliyorsa, bu müslüman mahallesinde salyangoz satmaktan farksızdır.

Zaten kitabını okumayan birinin de kitaptan, dinden bahsetmesi de bir o kadar komiktir. Dinde zorlama yoktur diye bilinir ama bunlar nefsi zorlayacak herşeye evet diyor, o kadar yani.

O kadar da mantıkları işte .o. bu kadar.


8 yorum:

  1. ellerine sağlık (: üsturupsuz otobüslerde en nefret ettiğim insan kişileinden biriymişsin ya (: ben mesaj yazarken okumaya çalışan onlarca kiş,yi terslemişimdir (: bir gün denk gelmeyeylim birbirimize adfghjklşilşkjghfdsd
    teyzelerle muhabbetin dibine vurman ne hoş ben otobüs yolculuklarımda bile yanımda oturanla konuşmam (:
    yurt dışından gelenleri cidden bende anlamıyorum ne var ne yok takıp takıştırıyorlar acaba var olanları gösterme çabası mı yoksa hep öyleler mi içlerinden gelen bir şey mi anlamış değilim (:

    YanıtlaSil
  2. Din hakkında çok güzel sohbetim var ama buraya uzun gelir be Yazar.
    Buralara Almanyadan gelen Türkler çok tatlılar ya, tabii hepsi değil ama anlattıklarının hiçbiri yok, sanırım algı problemi yaşıyorlar, dikkat çekelim de bakın yurtdışından geldik havasında, ablacim onlar 60s 70s zamanındaydı. Bok kadar parayla dönüyorlardı Alamanyalardan.
    Mesaj okumam gerçi göremem ama bakarım yueha :D

    YanıtlaSil
  3. @Tutarsız'ım,
    Yok bebeğim herkesin mesajlarını okumam uhea:) Sadece ve sadece bööööyle kasıntı, bööööyle mal ve mal kişilerinkini okurum, ne yapayım mesaj atarken bile artistik hallere bürünüyorlar uhea.

    Valla ben elimden geldiğince kibar davranırım ama bazen dalasım gelir, bugün mesela. Anlatacağım uzun uzun.

    Alman-cı diye ayırmıyorum da yahu moda yurt dışında akıyor, ne diye boka sarıyorlar?

    YanıtlaSil
  4. @Umut,
    Din hakkında pek konuşmam cancağızım, herkesin inancı da kendine inanmayışı da.

    Valla diyorum ya Alman-cı diye falan ayırmıyorum ama hani fenalar biraz özen göstersinler, mesela erkekler saçlarına balyaj, meç attırmasın, çok kıroca!

    YanıtlaSil
  5. bende mesaj okumaya çalışırım ama yakalanacam diye ödüm patlar. okuyamam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Göz göze gelmemeye çalışacaksın, bilemedin gözün dalmış gibi yapacaksın:D uhuah çözüm nasıl?

      Sil
  6. ahua:D ata demirer'in dolmus hikayelerinden cok daha cok güzel anlatmissin

    bu arada sürekli almanca konusanlar sanirim aliskanlik oldugu icin öyle yapiyorlar. benim de bazen agzimdan almanca bi seyler kaciyo.
    sabah bütün gün etrafinda almanlar varken ve almanca konusuluyorken 3 saat sonra türkiye'de olunca insanin son derece söyleyecegi seye konsantre olmasi lazim. "ha, ney, ne demeliydim simdi" kafa karisikligi olabiliyor bazen.
    ha bilerek yapanlar da vardir, onlari kiniyoruz, evet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fulyacım,
      Hak veriyorum, haklısın da ama hani ben de etrafımda ana dili İngilizce olan insanlarla beraberim hep ama hani elimden geldiğince kendi dilimi kullanıyorum, hani biraz kendiyle alakalı gibi:)

      Ve çok çooook sağolasın, çok gururlandım sözünle.

      Sil

Vay Edepsiz!Ne Söyleyeceksen Söyle Hadi!